Tutorial Foto Berpusing 360 Di Facebook

Tutorial Foto Berpusing 360 Di Facebook
Bagi yang tidak tahu Facebook kini sudah memperkenalkan fungsi foto dan video 360 darjah. Apa kah itu? itu bermakna apabila kita menggerakkan (hover) handphone / mouse kita ke kiri / kanan atas / bawah ke sesuatu gambar maka kita boleh melihat persekitarannya.
Tak faham jugak ? sila lihat contoh gambar di bawah ini :
Ok. Jadi macam mana nak buat ?
Baik. Kalau untuk video memang kena beli kamera khas.
Jika untuk foto..
INI TUTORIALNYA
BAHAN-BAHAN
1. Facebook apps yang dah di update
2. Sebuah smartphone dengan kameranya berfungsi dengan baik
KAEDAH 1
1. Ambil sekeping gambar panorama dengan smartphone anda
2. Upload ke Facebook
3. Automatik dia jadi 360 photo 
(kini semua gambar panorama dengan lebih 100 degre bila di upload ke facebook akan menjadi gambar 360)
Kaedah 2
1. Untuk mendapatkan 360 yang penuh, atas bawah dan lantai
2. Download aps Street View
3. Buka aps street view dan gunakan fungsi kamera dalam aps street view
4. Ikut arahan street view bagaimana untuk mengambil gambar 360 penuh
5. Selesai mengambil gambar 360 penuh , pilih gambar tersebut di gallery dan upload di facebook
6. Walla, siap sudah foto 360 anda
MUDAH KAN?
Nak lebih faham lagi? lihat video di sini - Tutorial 360 Photo On Facebook
Artikel Asal - SNAP Club

Tiada ulasan:

Catat Ulasan